keskiviikko 19. joulukuuta 2018

Joulukuun Nuori Osaaja: Jenni Saarimaa


Esittele lyhyesti itsesi ja osaamisalasi. Miten päädyit alalle?


Olen Jenni Saarimaa, 29-vuotias ympäristötekniikan diplomi-insinööri Aluetaito Oy:sta. Valmistuin Oulun yliopistosta 2012 opintosuuntanani vesi- ja geoympäristötekniikka. Hain opiskelemaan ympäristötekniikkaa, koska siinä tuntuivat yhdistyvän kaikki mielenkiinnon kohteeni ja asiat, joissa olin hyvä; matemaattiset aineet ja luonnontieteet. Kouluun hakiessa en oikeastaan tiennyt opintosuunnasta ja tulevista työmahdollisuuksista mitään opinto-oppaan sisältökuvausta lukuun ottamatta. Vielä ensimmäisen syksynkään aikana en ollut vakuuttunut siitä, että olisin oikealla alalla. Opintojen edetessä ja kesätöiden myötä ala vei kuitenkin mennessään.

Pääsin opiskelujeni puolivälissä kesätöihin Suunnittelutoimisto Aluetekniikka Oy:n. Tuossa vaiheessa olin kiinnostunut eniten vesitekniikasta ja kesätyöt vahvistivat tätä ajatusta. Pääsin kesätöissä tutustumaan myös katu- ja aluesuunnitteluun ja sen innoittamana kävin opintojen loppuvaiheessa myös liikenne- ja väylätekniikan kursseja konetekniikan puolelta.

Valmistumiseni jälkeen siirryin töihin Suunnittelutoimisto Aluetekniikkaan, jonka toiminta siirtyi Aluetaito Oy:lle vuonna 2014 äitiyslomani aikana.

Mitä työpöydältäsi löytyy tällä hetkellä?

Isoin tällä hetkellä työn alla oleva projekti on Ilmajoen kunnan pohjavesialueiden suojelusuunnitelman päivittäminen, ja se onkin vienyt ison osan tämän syksyn ajastani. Ilmajoen kunnan pohjavesialueiden edellinen suojelusuunnitelma on laadittu aikana, jolloin suunnitelmat päätyivät pääasiassa paperitulosteiksi, joten Ilmajoen kunnan vanha suojelusuunnitelma liitekarttoineen löytyy työpöydältäni myös konkreettisesti.

Muita tällä hetkellä työn alla olevia projekteja ovat koulun pihan ja pysäköintialueen pinnantasaus- ja kuivatussuunnitelma sekä erään kunnan haja-asutusalueiden viemäröinnin yleissuunnitelma. Erään uuden asuinalueen kunnallistekniikan suunnitelmat ovat juuri valmistumassa. Säännöllisesti tulee tehtyä myös monia lyhytkestoisempia projekteja, kuten haettua erilaisia lupia ELY:ltä ja AVI:sta.

Maastotöissä postikorttimaisemissa
Missä haluaisit olla vielä parempi / millä osa-alueella haluaisit kehittää itseäsi?

Aluetaidolla olen aina saanut tehdä monipuolisesti erilaisia suunnittelutöitä niin katu- ja aluesuunnittelun, vesihuoltosuunnittelun kuin ympäristösuunnittelun osa-alueilta. Työnkuvan ollessa monipuolinen työ säilyy mielenkiintoisena ja vie mennessään. Uusia haasteita tulee tasaisesti. Se lisää kunnianhimoa ja halua olla tasaisen hyvä kaikissa töissä, mitä työpöydälleen sattuu saamaan. Tämä onnistuu mielestäni vain töitä tekemällä; kokemus kartuttaa osaamista ja kokeneempia suunnittelijoita ja asiantuntijoita tulee kuunnella korvat höröllä. Kokemus lisää myös itsevarmuutta omasta osaamisesta ja oman mielipiteensä uskaltaa tuoda herkemmin esille.

Missä näet itsesi 5 vuoden kuluttua?

Monipuolisten, mielenkiintoisten ja haastavien suunnittelutöiden ääressä. On mielenkiintoista nähdä, miten ala tulee kehittymään seuraavien vuosien aikana ja miten esimerkiksi ilmastonmuutos tulee vaikuttamaan suunnittelutyöhömme ja erilaisiin suunnitteluratkaisuihin. Kiinnostavaa on myös, osoittautuvatko tänä päivänä tehdyt ratkaisut lähitulevaisuudessa oikeiksi.

Millaisista asioista haet vapaa-ajallasi vastapainoa työnteolle?

Itselleni liikunta on paras keino nollata ajatukset, oli kyseessä sitten työstressi tai mikä tahansa muu murhe. Kuntosalilla tulee käytyä säännöllisesti. Talvella hiihto on lähellä sydäntäni; latuja tulee kulutettua ahkerasti ja lajia tulee seurattua myös penkkiurheilun muodossa. Myös 5- ja 3-vuotiaat tytöt pitävät kiireisenä ja ajatukset pois työnteosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti