sunnuntai 11. helmikuuta 2018

Investointien hallinta on kehittämisen aallonharjalla surffaamista

Investointien hallinta ja investointitalouden tasapainosta huolehtiminen ovat äärimmäisen epäseksikkäitä, perinteisesti kuntien tekniselle toimelle sälytettyjä tehtäviä. Kestävän investointitalouden rakentamisessa on teknisellä toimialalla usein varsin epäkiitollinen työsarka, kun rooli edellyttää investointien priorisointia ja tiukkaa taloudenpitoa. Tekninen toimiala joutuu roolissaan toimimaan portinvartijana ja päästämään suustaan usein sanan "ei". Tämä vastuullinen, epäseksikäs, epäkiitollinen ja tiukkakin rooli peittää helposti alleen sen todellisuuden, että investointien haltijana tekninen toimiala on todellinen kehittämisen airut.

Kun toiminnassa halutaan tehdä muutoksia, tehostaa toimintaa ja/tai kehittää toimintaprosesseja tulevat vastaan yleensä vanhat rakenteet. Vaikuttava toiminnan uudistaminen on erittäin vaikeaa koskematta fyysisiin tai henkisiin rakenteisiin. Jos ajatellaan vaikka koulujen perusopetuksen muutosta ja uutta opetussuunnitelmaa, jonka keskiössä ovat ilmiöpohjainen oppiminen ja avoimet oppimisympäristöt, on vaikea kuvitella muutoksen toteutuvan täydessä mitassaan koskematta nykyisiin koulurakennuksiin luokkineen, seinineen, käytävineen ja muine rakenteineen.

Tekninen toimiala mahdollistaa koulujen muutoksen ja kehittämisen suunnittelemalla ja rakentamalla
avoimiin oppimisympäristöihin pohjaavia koulurakennuksia, monitilatoimistoja, toimivia joukkoliikenteen terminaaleja, uusia pyöräteitä ja viihtyisiä kaupunkeja. Tämä kaikki tehdään toki tiiviissä yhteistyöss rakennusten, tilojen ja kaupunkien käyttäjien ja asukkaiden kanssa. Yhtä kaikki, ilman teknistä toimialaa viheliäisine portinvartijatehtävineen kehittäminen ja muutoksen aikaansaaminen olisi aivan turkasen vaikeaa. Puhumattakaan tietysti ongelmista, joita seuraa taloudelle ja ympäristölle(!) jos investointien hallintaa ja johtamista ei toteuteta kestävällä tavalla.

Mielikuva teknisestä toimialasta on usein harmaa, kapeakatseinen, vanhanaikainen ja jähmeä. Todellisuuson kuitenkin tarua ihmeellisempää. Tosiasiassa tekninen toimiala on todellinen superkehittäjä, joka mahdollistaa myös muiden toimialojen kehitystyön. Liitettäköön toimialaamme siis tästedes edelläkävijyys, kehittämismyönteisyys, yhteistyöhalukkuus, joustavuus ja kyky kokonaisvaltaiseen ajatteluun.

Lari Sirén
Kirjoittaja on Sipoon kunnassa työskentelevät kuntatekniikan toisinajattelija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti