lauantai 31. maaliskuuta 2018

Maaliskuun Nuori Osaaja Eero Kauppinen tekee uraauurtavaa työtä rakennetun ympäristön saralla

Kerro hieman itsestäsi.

Olen intohimoinen diplomi-insinööri, joka on päättänyt suunnitella rakennettua ympäristöä niin rohkeasti, että se muuttaa ihmisten käsityksen kaupungeista jaa liikkumisesta. Rohkea, mutta osuva visio 25-vuotiaalta kisälliltä, joka työskentelee liikenteen ja kaupunkisuunnittelun saralla. Näin kuvailisin itseäni.

Rakennetun ympäristön valitsin sen merkityksen ja työn pysyvyyden perusteella. Rakentamisen osaamisen tarve ei vähene ajan myötä, vaan kasvaa kaupungistumisen myötä seuraavat vuosikymmenet. Työskentelen nyt kolmatta vuotta Ramboll Finland Oy:ssä Tampereella.

Diplomityösi käsittelee Tampereen raitiotien maankäyttöskenaarioita. Mitkä 3 asiaa jäi päällimmäisenä mieleen?

Viime syksynä valmistuneessa diplomityössäni on teoreettisesti tutkittu, mikä on Tampereen kaupunkiseudun raitiotien välityskyvyn maksimin mahdollistama maankäyttö. Eli kuinka paljon ja minne Tampereen uusi moderni raitiotie eli maanpäällinen metro mahdollistaa rakentamista. Tutkittaessa raitiotien mahdollistamaa maankäyttöä voidaan myös varautua paremmin yhä kiihtyvään kaupungistumisskenaarioon. Tampereen väestönkasvu oli noin 3 700 asukasta vuonna 2017. Näin valtava kasvu asettaa haasteita kestävälle infrastruktuurille, asumiselle ja liikkumiselle.
 


Diplomityöaihetta ja sen rahoitusta pitkäjänteisesti etsiessäni en olisi uskonut, että tulen saamaan niin äärimmäisen kiinnostavan ja yhteiskunnallisesti vaikuttavan aiheen ja ohjausryhmän. Pääsin lopulta esittelemään diplomityötäni aina Tukholman PTL:n seminaarista Turkuun RATA 2018 -päiville ja edelleen Tallinnaan asti Kuntatekniikan päiville. Ehdottomasti suurin palkintoni tulee kuitenkin siitä, että näkee oman käden jälkensä palvelevan yhteiskuntaa ja ihmisiä. Tämä sai minut aikanaan myös valitsemaan talorakentamisen sijaan infrasuunnittelun ja liikennetekniikan. Minua kiinnostaa enemmän, minne talo tehdään kuin miten se tehdään.

Työ opetti myös, ettei kukaan pysty hallitsemaan enää kaupunkisuunnittelussa kaikkea, vaan poikkitieteellistä osaamista vaaditaan kaupunkisuunnitteluun. Siiloutumisen estämiseksi tarvitaan näkemyksellistä johtamista. Johtajan pitää pystyä viestimään eri alojen ammattikieltä. Myös empatiaa tarvitaan. Kiitänkin suuresti diplomityöni monipuolista ohjausryhmää kattavasta ohjauksesta työni aikana. Eri alan kaupunkisuunnittelijoita saataessa yhteen avattiin oikea osaamisen aarreaitta, jolloin osaamisen kirjo pääsi oikeuksiinsa.

Mitä työpöydältäsi löytyy tällä hetkellä?

Parhaimmillaan päivässä tulee tehtyä monia eri kokoisia projekteja eri puolelle Suomea. Projektien vaihtelu pitää mielen virkeänä, vaikka itse keskityn enemmän joukkoliikenteeseen. Tampereen raitiotiehen liittyviä pysäkkiarviointeja ja vaikutusten arviointeja olen tehnyt lähiaikoina, mutta nyt on käynnistymässä ehkäpä valtakunnallisestikin noteerattava hanke, josta kuullaan lisää sitten syksyllä. Pysäköinti on myös yhä suurempi haaste kasvukeskuksissa, johon yritän löytää kestäviä ratkaisuja erilaisissa projekteissa tälläkin hetkellä.

Missä haluaisit olla vielä parempi/millä osa-alueella haluaisit kehittää itseäsi?
Haluaisin osata hyödyntää paikkatiedon ja uusien digitaalisten työkalujen täyden potentiaalin. Substanssiosaaminen on tosin vain osa pakettia. Tunneäly, sosiaaliset ja verkostointitaidot ratkaisevat yhä enemmän rakentamisen alalla. Tästä kirjoitinkin blogiinikin vuosi sitten: www.linkedin.com/pulse/tunneälyä-työelämään-eero-kauppinen/

Missä näet itsesi 5 vuoden kuluttua?



Näen itseni viiden vuoden päästä Tampereen ratikan kyydissä kuuntelemassa Eppu Normaalia ja matkalla Kansiareenalle katsomaan jääkiekon MM-kisoja Suomen suurimpaan areenaan. Matkan varrella pääsee ihastelemaan myös suomalaisia insinöörien taidonnäytteitä, joissa itsekin on päässyt etuoikeutetusti olemaan mukana tekemässä.

Pidät esitelmän SKTY:n kuntatekniikan päivillä Tallinnassa kesäkuussa sekä olet yksi panelisteistamme. Mitä odotat tapahtumaltamme?

Pidän itseäni ylen etuoikeutettuna esiintymään SKTY:n kuntatekniikan päivillä. Innovatiivisten ja vaikuttavien esitysten lisäksi odotan tapahtumalta yhteiskunnallista vaikuttamista, sillä rakennettu ympäristö on yhteiskunnallinen kilpailutekijä, josta on pidettävä huolta. Tämän viestin kirkastamista tarvitaan.

Terveisesi muille Nuorille Ammattilaisille tai alaa harkitseville.
 

Millenniaalit eli nettisukupolvi, johon itse myös lukeudun, kaipaavat työelämältä ennen kaikkea merkitystä. Kun ymmärtää edes murto-osan rakennetun ympäristön merkityksestä jokapäiväisessä elämässämme, pitäisi rakennettu ympäristö olla yksi halutuimpia ja arvostetuimpia aloja. 

Teksti ja kuvat: Eero Kauppinen




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti