sunnuntai 18. elokuuta 2019

Elokuun Nuori Osaaja - Veikko Tahvanainen

Kerro itsestäsi. Miten päädyit alalle?

Olen Veikko Tahvanainen, vastikään valmistunut käsityömuotoilija ja kaksinkertainen suomenmestari viherrakennuksessa. Viherrakennusurani lähti siis käyntiin ammattikoulun ensimmäisellä luokalla, kun minua pyydettiin Taitaja-kilpailijaksi kyseisessä lajissa. Erkaannuin vuosiluokastani ja ryhdyin treenaamaan kiven työstöä ja asennusta. Siitä lähtien olen ollut töissä viheralalla sekä talvisin lähinnä treenannut erilaisten kivien työstöä.

Missä haluaisit olla vielä parempi työssäsi / millä osa-alueella haluaisit kehittää itseäsi?

Haluaisin kehittää kasvi- ja istutusosaamistani, joka on jäänyt hieman muita alan osa-alueita heikommaksi. Haluaisin myös enemmän kokemusta kokonaisuuksien suunnittelusta.

Olet osallistunut useisiin oman alasi kilpailuihin, millaisia kokemuksia ne ovat olleet? Millä tavoin koet niiden auttaneen osaamisesi kehittymistä?

Olen osallistunut n. 15 kilpailuun. 4 Taitaja-finaalia, Euroskills-finaali sekä lukuisia karsintoja ja treenikilpailuja koti- ja ulkomailla. Kilpailut ovat aina rankka kokemus, mutta sitäkin palkitsevampi.

Oikeastaan kaikki osaamiseni perustuu kilpailuun. Kilpailujen takia olen alalle lähtenyt ja painottanut asioita, joista niissä on eniten hyötyä. Tavoitteellinen harjoittelu tuo määrätietoisuutta, ripeyttä ja tarkkuutta työskentelyyn. Laatukriteerit ovat erittäin korkeat työajan pysyessä silti vähäisenä. Myöskin työn kesto on vain 3-4 päivää, jonka aikana on käytettävä kaikki voimat ja tehtävä paras mahdollinen työ.

Millaisista asioista haet vapaa-ajallasi vastapainoa työnteolle?

Vapaa-aikani vietän huomattavasti rauhallisemmissa merkeissä, palautellen lihaksia seuraavaa työpäivää varten. Syön hyvin ja yritän saada nukuttua kunnolla. Muutaman kerran viikossa käyn urheilemassa pitääkseni myös nivelet vetreinä, kiveä hakatessa meinaa nimittäin paikat jumahtaa!

Millaisissa tehtävissä tai millaisten projektien parissa haluaisit työskennellä esim. 5 vuoden päästä?

Haluaisin päästä rakentamaan suurempia kokonaisuuksia kivestä, esimerkiksi perustuksia ja kenties jopa rakennuksia ja korkeita muureja. Olisi hienoa pystyä rakentamaan omakotitaloja alusta loppuun, piha mukaan lukien. Sitä tavoitellessa olisi hyvä saada kokemusta hirsi- ja talonrakentamisesta.

Olet vasta työurasi alussa, mutta hankkinut jo reilusti kokemusta. Miten kannustaisit muita infra-alaa aloittelevia tai harkitsevia nuoria itsensä ja taitojensa kehittämisessä?

Kannustan muita ikäisiäni heittäytymään rohkeasti myös harvinaisemmille aloille ja hakemaan aktiivisesti kokemusta ja työpaikkoja. Ammattikoulut ovat erittäin joustavia sekä mahdollistavat suuriakin asioita ammattitaidon suhteen. On vain tekijästä kiinni, minne saakka voi ammattimaailmassa päästä! Yksi tärkeimmistä motoistani on: "Jos ajattelet tekeväsi jonkun työn täydellisesti, tee se paremmin". On kuitenkin muistettava pitää huoli omasta terveydestä ja jaksamisesta, että tuloksia voi syntyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti