tiistai 30. huhtikuuta 2019

Huhtikuun Nuori Osaaja: Lari Sirén

Kerro itsestäsi. Miten päädyit töihin kuntatekniikan pariin?

Olen opiskellut aluetiedettä ja ollut aina kiinnostunut kaupungeista ja niiden rakentamisesta. Konkreettisesti kuntatekniikan pariin päätyminen oli kuitenkin aikamoinen sattuma, kun päädyin kesken gradun kirjoittamisen hakemaan kiinnostavaa paikkaa kehittämistöiden parissa Sipoon kunnan tekniikka- ja ympäristöosastolta – ja tulin valituksi! Laaja ja epämääräinen vastuualue sopi aluetieteilijälle paremmin kuin hyvin ja Sipoossa vierähtikin lähes viisi vuotta. 

Olet juuri vaihtanut työpaikkaa. Uusi työpaikkasi vaikuttaa hyvin erilaiselta verrattuna edelliseen. Miksi vaihdoit niin erilaiselle alalle?

Aloitin tosiaan reilu kuukausi sitten työt alueellisen kehittämisen parissa EU:n Interreg-ohjelmaan kuuluvassa projektissa. Ympäristö ja osin käsiteltävät asiat ovat tosiaan aika erilaisia kuin aiemmassa työssäni, mutta toisaalta itse ytimessä oleva kehittämistyö ja työtapa ovat varsin samanlaisia. Näin kehittäjän näkökulmasta tuli itse asiassa siirryttyä aika samanlaisiin työtehtäviin!

Kunnalla ollessasi työympäristösi oli hyvin teknispainoitteinen. Sinulla itselläsi on kuitenkin hallintotieteellinen koulutus. Missä asioissa mielestäsi nämä eri "koulukunnat" voisivat työelämään liittyen ottaa oppia toisiltaan?

Sain Sipoossa tehdä töitä insinöörien ja muiden teknisen alan ammattilaisten kanssa. Arvostan heidän tekemäänsä työtä paljon, erityisesti kykyä ratkaisukeskeiseen ajatteluun ja työtapaan. Opin teknispainotteisessa työyhteisössä työskennellessäni paljon uutta. Hallintotieteilijänä ja erityisesti aluetieteilijänä koin tuovani työyhteisöön kokonaislähtöistä ajattelua ja poikkihallinnollista toimintatapaa. Paras työyhteisö muodostuu eri alojen osaajista, joiden osaaminen täydentää ja vahvistaa toisiaan. Teknisen toimialan kannattaa siis olla avoin myös muiden alojen osaajille ja toisaalta moni hallinto-organisaatio kaipaisi insinöörin ratkaisukeskeistä ja hellää otetta!

Kuva: Carolin Renner
Mainitse jokin hanke / projekti, joka on jäänyt mieleesi Sipoossa työskennelläsi.

Vaikeaa nimetä vain yhtä projektia. Ehkä vaikutuksiltaan merkittävin on ollut Sipoon investointiohjelma INTO:n rakentaminen ja sen ympärillä tehty työ. Investointien hallinnan kehittämisellä saatiin Sipoon investointitalous ja sitä kautta kasvu kokonaisuutena hallintaan. Pelkästään rahallisesti mitattavissa olevat hyödyt ovat vähintään miljoonaluokkaa. Investointien hallinnan ja INTO:n kehittäminen edellytti laaja-alaista yhteistyötä ja paljon omaan organisaatioon liittyvää kehittämistä. Lopputuloksesta voi olla koko organisaation puolesta ylpeä.

Mitä osaamisaluettasi / kykyä tahtoisit kehittää tulevaisuudessa?

Pitkäjänteisyyttä ja siihen liittyvää malttia tehdä asioita huolella suunnitellussa järjestyksessä. Tämä on kaltaiselleni uudesta innostujalle haastavaa erityisesti pidemmissä projekteissa, joissa on vaativia osakokonaisuuksia. Kaikkea ei voi tehdä saman tien ja yhtä aikaa valmiiksi. Tuskinpa Länsimetro olisi minun johdollani yhtään aiemmin valmiiksi tullut – jos edes ylipäätään käyttökuntoon :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti