torstai 14. helmikuuta 2019

Ihmettä katsomaan - Nuorten Ammattilaisten excu funikulaarityömaalle

SKTY Nuoret Ammattilaiset järjesti excursion Turun Fölikulaarin työmaalle syyskuun lopulla 2018. Juttu on julkaistu alunperin viimesyksyisessä Kuntatekniikka-lehdessä.

Excujoukko valmiina työmaakierrokselle











Suomen Turkuun on rakentumassa jotain, jonka kaltaista ei Suomesta vielä löydy. Turun Funikulaari eli turkulaisittain "Fölikulaari", on rinnehissi, joka on suunniteltu osaksi Turun joukkoliikennejärjestelmää. Se nousee Aurajoen rannan tuntumasta Kakolanmäelle ja tulee helpottamaan mäelle rakentuvan asuinalueen liikenneyhteyksiä huomattavasti. Rinnehissin rakentaminen aloitettiin keväällä 2018.

SKTY:n Nuoret Ammattilaiset järjesti ensimmäisen oman excursionsa 27.9. ja suuntasi Funikulaarin työmaalle. Mukaan saimme hyvän edustuksen Turun AMK:n opiskelijoita, tulevaisuuden ammattilaisia. Työmaata ja projektia meille olivat esittelemässä projektinjohtaja Janne Laine Turun kaupungilta sekä pääurakoitsijana toimivan Kuntec Oy:n projektipäällikkö Jussi Surkko.

Janne Laine esitteli vieraille Fölikulaarin sekä sen
ulkomaalaisten vastineiden ominaisuuksia
Laineen ja Surkon työmaakopissa pitämä info oli kiinnostava paketti ja harvinaislaatuinen projekti kirvoitti kuulijoilta myös useita täsmentäviä kysymyksiä. Ulkomaan oppeja oli projektia varten haettu mm. Italiasta asti. Ulkomaisiin sukulaisiinsa verrattuna Fölikulaarissa tullaan käyttämään enemmän nykytekniikkaa, kuten esimerkiksi sensoreita, jotka tarkkailevat laitteiston toimintaa ja vähentävät tarkastuskierrosten tarvetta. Käyttäjille ilmaisessa Fölikulaarissa ei myöskään ole tarvetta paikalla olevalle henkilökunnalle, sillä operointi ja valvonta tapahtuvat nekin tekniikan ansiosta etänä esimerkiksi useiden kameroiden avustuksella.

Esitystä kuunnellessa täytyi todeta, että Fölikulaarin projektista löytyy kyllä jokaiselle jotakin. On kytköksiä mm. kaavoitukseen, joukkoliikennesuunnitteluun, teknisiin järjestelmiin, maanrakentamiseen ja haastaviin betonirakenteisiin. Lisäksi suunnitelmat ovat nykyaikaisesti tietomallipohjaisia ja hissilaiturin katokset arkkitehdin käsialaa. Fölikulaarin 3D-mallia on keksitty käyttää myös läheiseen puistoon sijoitettavan Fölikulaari-leikkivälineen suunnittelussa.

Esimerkkikuva Fölikulaari-leikkivälineestä, jonka suunnittelussa
on käytetty oikean Fölikulaarin 3D-mallia
Projekti-infon sekä lyhyen Nuoret Ammattilaiset -toiminnan mainoksen jälkeen jalkauduimme itse työmaalle, jossa oli monen muun työvaiheen ohella meneillään radan pohjan valu- ja laatoitustyöt sekä kiskoja varten tulevien kiinnikkeiden asentaminen. Työmaan vieressä Kakolanmäen rinnettä ylös nousi siksakkia kiemurteleva puistoväylä. Viimeistään tuo väylä ja mäelle nousevat busseille liian hankalat ja jyrkät kadut saivat ulkopaikkakuntalaisenkin tajuamaan, miksi turkulaiset ovat päätyneet näinkin erikoiseen ratkaisuun.

Työmaalla oli meneillään radan pohjan päällystäminen
ja kiskokiinnitysten valmistelu
Työmaalta laskeuduimme lopuksi Aurajoen rantaan, josta löysimmekin sopivan paikan istahtaa hetkeksi huilaamaan. Nuorten Ammattilaisten tarjoamat oluet auttoivat exculla kerääntyneen tietomäärän sulattelussa.

Nuorten Ammattilaisten ydintiimi haluaa kiittää tutustumiskäynnin isäntinä toimineita Turun kaupunkia ja Kuntec Oy:ta projektin kattavasta ja kiinnostavasta esittelystä sekä exculle osallistuneita Turun AMK:n opiskelijoita aktiivisuudesta ja hyvistä kysymyksistä.

Excursioputki on nyt siis avattu, joten jatkoa seuraa varmasti! Minne seuraavaksi? Idean muruja on jo suunnittelupöydällämme pyörinyt, mutta heitä ihmeessä oma ehdotuksesi, vaikka yksityisviestillä Kuntatekniikan Nuorten Ammattilaisten facebookissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti